Openhaarden - Easy-liner

Ga naar de inhoud
Toepassingen
Openhaard, Pelletkachel, Allesbrander
.
Openhaarden

In de loop der tijd heeft Easy-liner meer en meer de werkzaamheden verlegd naar de renovatie van Individuele en CLV-rookgaskanalen. Daarom zijn we gestopt met het leveren van deze dienst.

Een open haard heeft een rendement van ca 10-15 %, wat betekent dat 85 tot 90 % van de warmte via de schoorsteen verloren gaat. Ten opzichte van een gewone kachel gebruikt een open haard veel lucht en is de temperatuur van het vuur relatief laag waardoor geen 'schone' verbranding kan plaatsvinden.

Boven een open haard bevindt zich vaak een schouw. Vaak wordt bij open haarden onderscheid gemaakt tussen inbouwhaarden en inzethaarden. Inbouwhaarden worden zoals de naam al zegt ingebouwd in een schouw, terwijl inzethaarden vaak worden geplaatst in een bestaande schouw, zonder al te veel sloop en metsel werk. Bij een open haard moet de schoorsteen regelmatig geveegd worden door een schoorsteenveger, om schoorsteenbrand te voorkomen.

Naast een schoorsteenbrand bestaat er altijd het gevaar dat een gemetselde schoorsteen gaat lekken. De stenen, maar vooral de voegen kunnen poreus worden en uiteindelijk gaat het kanaal lekken. Dit is meestal herkenbaar aan een sterke rooklucht. Vervelend voor u, maar helemaal voor de buren, als het daar ook de woning binnenkomt.

Een oplossing kan zijn om het kanaal te voorzien van een speciale RVS-dubbelwandige buis. Een probleem hierbij kan zijn dat er door eventuele verslepingen of andere opstakels in het kanaal. Een andere oplossing zou kunnen zijn om het kanaal te voorzien van een FuranFlex RWV® liner. Deze is speciaal ontworpen voor deze toepassingen. Echter heeft deze oplossing ook een aantal nadelen. Zo moet ten alle tijden beide zijde van het kanaal bereikbaar zijn om de liner te kunnen plaatsen. Dit gaat o.a. aan de onderkant altijd gepaard met hak en breekwerk.

Pelletkachel en allesbrander

Zoals al blijkt uit het verhaal hierboven kleven er ook nadelen aan een renovatie. Dit geldt eveneens voor het gebruik van een pelletkachel of allesbrander op een (oud) gemetseld kanaal.


Adresgegevens

Easy-Liner B.V.
Opaal 330
3316 LE Dordrecht
Contactgegevens

Tel: 078-2049327
E-mail: info ed easy middenstreepje liner punt nl
Volg ons op Facebook!
Bedrijfsgegevens

KVK: 58500472
BTW: NL853065962B01
Bank: NL27INGB0006092880
Website designed and made
by Easy-liner (C) 2023
Terug naar de inhoud