CLV-rookgaskanalen - Easy-liner

Ga naar de inhoud
Toepassingen
CLV-rookgaskanalen
.
CLV staat voor Combinatie Luchttoevoer Verbrandingsgasafvoer (ook wel CRA, Collectieve Rookgas Afvoer genoemd)

Het CLV-systeem is een concentrisch systeem voor de gestapelde woningbouw. CLV-systemen komen we tegen sinds de jaren '90 van de vorige eeuw. Hierbij geschiedt de afvoer van verbrandingsgassen via de binnenbuis en de toevoer van de verse lucht via de buitenbuis.

Een vanaf de toenmalige bouw toegepast conventioneel CLV-systeem, gemaakt van aluminium (80%) of RVS (20%), is gebaseerd op onderdruk, wat wil zeggen dat er in het collectieve rookgasafvoerkanaal onder alle omstandigheden een onderdruk ten opzichte van het luchttoevoerkanaal aanwezig is. Hierdoor zullen er nooit rookgassen terugstromen naar een toestel dat buiten bedrijf is.

In die periode zijn de systemen opgeleverd met de inmiddels verouderde Vr-ketels of de eerste generatie Hr-ketels, welke allebei werkte op onderdruk.

Naast de voordelen, zoals ruimtebesparing en montagegemak, is het CLV-systeem vooral een veilig systeem. Doordat het systeem samen met de hierop aangesloten CV-ketels een gesloten systeem is het nagenoeg uitgesloten dat schadelijke gassen in de woonruimtes terecht komen.

CLV-systemen komen we al tegen bij slechts twee verdiepingen. Op de onderste verdieping behoort een inspectieluik aanwezig te zijn om een twee jaarlijkse controle aan de onderzijde van het kanaal een inspectie uit te kunnen voeren. Dit is nodig omdat het regelmatig voorkomt de de sifon aansluiting is verstopt en er lekkage ontstaat.

De eerste CLV-systemen zijn nu dus zo’n 25 tot 30 jaar oud. Ouderdom slaat toe. Condens uit rookgassen laat het materiaal slijten. Afdichtingsringen raken soms lek en rookgassen kunnen in de buitenbuis of in een extreem geval in de schacht terecht komen. Daarnaast is de werking van veel CLV-systemen gebaseerd op thermische trek met onderaan een open verbinding tussen rookgasafvoer en luchttoevoer. Zo’n systeem is daarom ongeschikt voor HR-ketels met een lage temperatuur van de rookgassen. Soms ontbreekt zelfs een condensopvang onderin. De berichtgeving rondom koolmonoxidevergiftiging hebben de aandacht voor dit installatie-onderdeel meer onder de aandacht gebracht.


Naast het hierboven CLV-systeem is er later nog een andere variant op de markt gekomen. Dit noemen we een half CLV-systeem. Hierbij zitten naast de Cv-ketels ook de WTW-units (*) op hetzelfde afvoerkanaal aangesloten. Dit systeem heeft dus, in tegenstelling tot een gewoon CLV-systeem, twee aparte kanalen.  Eén kanaal voor de afvoer van de Cv-ketel en WTW-unit en een apart kanaal voor toevoer van de verse lucht. Op het dak herkenbaar aan een lange aparte pijp, welke meestal vanaf de dakrand, naar de centrale dak kap loopt. (*) Warmte-Terug-Win unit.Sinds 2012 zijn wij ons meer gaan specialiseren in het renoveren van deze rookgasafvoersystemen. Omdat deze systemen zich vaak bevinden in de constructie van een gebouw en de leidingschacht vaak verborgen zit achter badkamers en toiletten is het meestal niet mogelijk en wenselijk om deze schacht te openen.

Easy-liner B.V. biedt u hier de oplossing voor!. Dit kan door het huidige systeem vanuit de binnenkant te voeren doormiddel van een FuranFlex ® liner uit duurzaam composiet met uitstekende prestaties voor de nieuwste Hr-toestellen. Eventueel kunnen wat oudere Hr-ketels, mist voorzien van een terugslagklep, blijven functioneren in het systeem.

Door speciale gereedschappen en machines ontwikkeld door Easy-liner b.v. kunnen wij zowel het verticale kanaal als de horizontale aansluitstukken voeren met de liner, waardoor er een 100 procent kwalitatief systeem onstaat.

Wellicht heeft u nu meer vragen dan voor het bezoek aan onze website!. Dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Hoe herken ik een CLV-systeem
Dak kap CLV-kanaal
Deze dak kap is voorzien van een top gaasrooster, wat inhoudt dat deze ijspegel vrij is en geschikt voor de huidige Hr-ketels
Dak kap CLV-kanaal
Dit kanaal heeft aan de bovenzijde een dichte plaat. Dit betekend dat deze niet ijspegel vrij is. Dus van oorsprong opgeleverd voor Vr-ketels of de eerste geneatie Hr-ketels. Kap moet dus aangepast worden voor de nieuwste generatie Hr-ketels.
Type aanduiding
Een voorbeeld van een type plaatje. Hierop zien we de fabrikant van het systeem, bouwjaar en het aantal aansluitingen. Meestal wordt ook de diameter vermeld.
Inspectieluik
Inspectiedeksel voor de toegang tot het CLV-kanaal of Half CLV-kanaal.
Diverse Dak kappen
Dak kappen ontworpen voor Vr-ketels of de eerste generatie Hr-ketels. In de kappen is ook de rioolbeluchting aanwezig.
Half CLV
Hier zien we een half CLV-systeem. De zwarte buizen voor de afvoer en de witte buizen voor de lucht toevoer.
Half CLV
Half CLV-systeem. Hier komt de lucht toevoer uit de gevel op de loop galerij.
Half CLV
Hier zien we een half CLV-systeem. De zwarte buizen de afvoer en de witte buizen voor de lucht toevoer.
Adresgegevens

Easy-Liner B.V.
Opaal 330
3316 LE Dordrecht
Contactgegevens

Tel: 078-2049327
E-mail: info ed easy middenstreepje liner punt nl
Volg ons op Facebook!
Bedrijfsgegevens

KVK: 58500472
BTW: NL853065962B01
Bank: NL27INGB0006092880
Website designed and made
by Easy-liner (C) 2023
Terug naar de inhoud